Diabetes

Wanneer wij koolhydraten eten, komen deze als suiker terecht in het bloed. Een stijging aan suikers in het bloed zorgt voor het vrijkomen van insuline. Insuline opent de lichaamscellen en voert de opgenomen suikers in het bloed af naar deze cellen.

Insuline regelt dus de bloedsuikerspiegel in ons lichaam. Wanneer dit proces verstoord is, kan de bloedsuikerspiegel gaan schommelen. U kunt dan te maken krijgen met een te hoge of een te lage bloedsuikerspiegel. Een te hoge bloedsuikerspiegel geeft klachten als veel plassen, vermoeidheid, dorst en jeuk. Een lage suikerspiegel kan klachten geven als trillen, zweten, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Uiteindelijk kunnen deze schommelingen leiden tot hart- en vaatziekten, nierziekten, oogcomplicaties en complicaties aan de zenuwbanen.

Dieetadvies bij diabetes

Er zijn twee soorten diabetes mellitus. Mensen met diabetes type 1 maken helemaal geen insuline meer aan. Zij zijn levenslang afhankelijk van het spuiten van insuline om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. Hierbij is het van belang om te weten hoeveel insuline je moet spuiten bij een bepaalde maaltijd. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam minder insuline aan en reageert het lichaam niet meer goed op de insuline. Hierdoor kan de suikerspiegel gaan schommelen. Met een gezond voedingspatroon in combinatie met meer beweging, is het mogelijk om medicatie te verminderen of helemaal niet te gebruiken. Daarnaast wordt de kans op andere ziektebeelden of complicaties verkleind.

Heeft u interesse in een dieet bij diabetes mellitus? Wij begeleiden u graag met een passend voedingsadvies op maat.

Heeft u vragen of wilt u direct een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op!