IJzertekort

IJzer is belangrijk voor de vorming van de rode bloedcellen, die zuurstof door ons lichaam vervoeren. De kans op een ijzertekort is niet zo groot, doordat het lichaam zorgt voor een verhoogde opname wanneer er een tekort dreigt. Een groot tekort aan ijzer resulteert in bloedarmoede.

Groepen die meer kans hebben op een ijzertekort zijn meisjes/vrouwen in de vruchtbare leeftijd, vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die borstvoeding geven. Bij jonge kinderen en vegetariërs/veganisten is het eveneens van belang te letten op inname van voldoende ijzer. Ook mensen met een tekort aan foliumzuur of B12, mensen die een inwendige bloeding hebben gehad of een ontsteking in de darm, hebben meer kans op een ijzertekort.

Klachten bij een ijzertekort zijn vermoeidheid, rusteloze benen, snel buiten adem zijn en een bleke huid.

Dieetadvies bij een ijzertekort

Een diëtist kan helpen voldoende ijzer binnen te krijgen door voldoende bronnen van ijzer toe te voegen aan het dagelijkse eetpatroon. Bronnen van ijzer zijn vlees/vis/gevogelte, brood- en graanproducten, peulvruchten, noten en groene bladgroente. Ook kan de diëtist kijken naar de voedingsmiddelen combinaties, zodat de opname van ijzer uit de voeding verhoogd wordt.

Bent u geïnteresseerd in een dieet bij een ijzertekort? Wij begeleiden u graag met een voedingsadvies op maat.

Wilt u direct een afspraak maken?

Klik dan hier!