Lactose-intolerantie

Lactose is een melksuiker dat voorkomt in melk en melkproducten. Om lactose te verteren hebben wij het enzym lactase nodig. Deze wordt aangemaakt in de dunne darm. Mensen met een lactose-intolerantie maken geen of onvoldoende lactase aan om de lactose vanuit de voeding te verteren. De onverteerde lactose komt aan in de dikke darm. De bacteriën in de dikke darm gaan de lactose verteren. Hierbij komen gassen en vetzuren vrij en wordt er vocht getrokken naar de dikke darm. Hierdoor ontstaan er klachten zoals een opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid, buikpijn en buikkrampen.

Wanneer er melk- en melkproducten worden vermeden, is het van belang passende vervanging hiervoor te hebben. Aandachtspunten hierbij zijn dat het vervangende product gelijkwaardig is aan melk qua vitamine B2, calcium en eiwit.

Dieetadvies bij lactose-intolerantie

Veel mensen met lactose-intolerantie kunnen een klein beetje lactose nog wel verdragen. Meestal wordt er een lactosebeperkt dieet aangeraden. Samen met een diëtist wordt er gekeken naar wat u aan lactose kunt verdragen. De producten die klachten opleveren worden vervangen door volwaardige lactosevrije producten.

Heeft u interesse in een lactosebeperkt? Wij begeleiden u graag met een passend voedingsadvies op maat.

Wilt u direct een afspraak maken?

Klik dan hier!