Het prikkelbare darm syndroom

Bij een prikkelbare darm is met name de functie van de dikke darm verstoord. De darm maakt teveel of juist te weinig bewegingen.

Een prikkelbare darm kan klachten opwekken zoals buikpijn, misselijkheid, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid. Bepaalde soorten voeding en dranken kunnen deze klachten opwekken, maar veel mensen merken ook een verband met stress.

Dieetadvies bij het prikkelbare darm syndroom

Bij het prikkelbare darm syndroom wordt voornamelijk het FODMAP dieet geadviseerd. FODMAP staat voor verschillende soorten koolhydraten die de dunne darm niet goed kan verteren, waardoor zij onverteerd in de dikke darm terecht komen. Daar ontstaan dan de klachten. Het FODMAP dieet is een intensief dieet waarbij zes weken deze FODMAP’s worden geëlimineerd uit de voeding. Na deze zes weken van eliminatie, vindt de herintroductie plaats. Hierin worden per week een bepaalde groep koolhydraten weer toegevoegd in de voeding. Gedurende het gehele proces worden de klachten bijgehouden. Het eindresultaat is dat er een conclusie kan worden getrokken over welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken. Deze kunnen dan voor de rest van het leven vermeden worden.

Daarnaast zijn er nog andere dieetaanpassingen waar op gelet kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inname van voldoende vezels en vocht. Of het rustig eten en goed kauwen. Zo zijn er nog een aantal punten waar op gelet kan worden om de klachten te verminderen.

Een diëtist kan helpen te onderzoeken welke voedingsmiddelen de klachten kunnen opwekken, hoe u deze voedingsmiddelen moet elimineren of minderen en hierbij een volwaardige vervanging zoeken.

Heeft u interesse in het FODMAP-dieet? Wij begeleiden u graag gedurende dit proces met een passend voedingsadvies op maat.

Wilt u direct een afspraak maken?

Klik dan hier!